Rollator kan gøre livet sværere for de ældre

Mange ældre mennesker anskaffer sig en rollator, som hjælper dem med at gå udenfor hjemmet, når de for eksempel skal handle eller blot gå en tur. Derfor skulle man måske også tro, at rollatoren er et godt og funktionelt hjælpemiddel for de ældre – men lægerne siger noget helt andet. De mener nemlig, at rollatoren er med til at gøre nogle af de ældres muskler endnu svagere, hvilket på sigt kan give dem problemer. I denne artikel kan du læse omkring lægernes anbefalinger i relation til de ældres træning, samt hvordan man indstiller en rollator, så den er til mindst mulig skade for den ældres muskler og led.

De ældre skal træne i stedet

Læger, som har undersøgt funktionsevnen af en rollator, mener, at rollatoren svækker de ældres muskler og led, hvilket på sigt kan få dem til at gå langt dårligere, end de gør på tidspunktet for anskaffelsen af en rollator. Lægerne mener tilmed, at de ældre i stedet skal træne deres muskler og led, så de i stedet gennem træning kan opnå en bedre gang. I stedet for at bruge penge på en rollator skal børn, familie og de ældre derfor i stedet bruge penge på en fysioterapeut, som kan hjælpe de ældre i gang med træningen.

Selvom træning er lægernes bedste løsning på gangproblemerne, kan det dog være svært for de ældre at komme i gang med træningen grundet alderen og de svækkede muskler. Dog skal man her huske, at fysioterapeuttræning er forsøget værd, og hvis forsøget mislykkes, kan man senere anskaffe en rollator, som kan støtte den ældre i dennes gang.

Er rollatoren for lav?

Hvis den ældre ikke ønsker at starte på træningen, er der ligeledes andet, man kan gøre, for at undgå at den ældre får skader af rollatoren. Det handler nemlig ofte om, at rollatoren ikke er indstillet korrekt.

Hvis rollatoren er for lav, kan der nemlig opstå alvorlige ryg- og skulderproblemer, som vil forringe gangen yderligere. Men hvordan indstiller man bedst rollatoren? Her kommer vejledningen. Stå ret op med afslappede skuldre og armene bøjede ned langs siden. Indstil rollatoren, så hånden er lige ud fra rollatorens håndtag, når du står i denne position.

Med denne indstilling er rollatoren korrekt indstillet, men dog er der stadig en risiko for skader, hvis man spørger lægerne. Snak med lægen om mulighederne og lyt til lægens anbefalinger til den ældres videre gang.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *