Er gratis programmer noget værd?

I dag findes der utroligt mange gratis programmer. Fra små apps til komplette Office pakker, Photoshop alternativer og gratis antivirus. Men er de også gode? Programmer laver sig ikke selv, i hvert fald ikke endnu.  Og software udvikling er tidskrævende, og tid er penge. Hvordan kan de så være gratis?

For at svare på spørgsmålet i overskriften, ja, der findes rigtigt mange, rigtigt gode gratis programmer. Store som små. Mange af dem er lige så gode, eller endda bedre, end deres dyre kommercielle slægtninge.

Men, gratis er ikke altid gratis, så pas på.

Hvornår er gratis virkelig gratis?

Der findes forskellige kategorier for gratis programmer. Freeware, shareware, adware, betalingsprogrammer som kan bruges frit og kvit i en begrænset periode eller med begrænsede funktioner. Og meget mere. Nogle gange skal du acceptere reklamer og nogle gange giver du lov til at dine personlige oplysninger kan sælges videre.

Nogle gange bliver du direkte snydt og ender med at få en regning. Det sker fordi ingen af os rent faktisk gider, at læse sig igennem de mange sider licens- eller handelsbetingelser. Og det ved bedrageriske virksomheder udmærket.

Ægte gratis programmer

Det sikreste valg, når du ønsker at bruge gratis software er dem der kaldes for Open Source. De kan erkendes ved at de kommer med en GNU-licens. Hvorfor den hedder GNU kan man kun gisne om. Fordi det dækker over ”General Public License” hvorfor GNU også hedder GPL.

En GNU licens garanterer dig at der ikke er skjulte omkostninger. Alle må bruge den slags software kvit og frit, men ingen må sælge den videre. Man må dog gerne tjene penge på support eller tredje parts udvidelser. Open Source betyder at kildekoderne til softwaren også er frit tilgængelige. Software med GNU licens behøver ikke være Open Source, men omvendt, ja, det skal de.

Der findes Open Source programmer til både computere og tablets, Windows og Mac.

Tesla er blevet Open Source

Open Source, og dermed gratis software, er kommet for at blive. Hvis du er i tvivl, spørg Elon Musk, grundlæggeren og øverste chef for Tesla, den førende mærke blandt el-biler. Og han bygger også på et rumskib eller to. Han har lige gjort alle Tesla patenter, og de er mange, gratis tilgængelig for hele verden.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *